Fagoperatør i plastfag (plastmekaniker)
Se deg rundt: mye av det du ser er laget av plast – fra flasker til leker til rør. En fagoperatør i plastfaget jobber på fabrikker der plastprodukter blir til. Dette faget er perfekt for deg som vil forstå hvordan man smelter, former og gjenbruker plastmaterialer.
Hva gjør du?
Som plastfagoperatør (plastmekaniker) betjener du maskiner som lager plastprodukter. Det finnes forskjellige metoder: sprøytestøping (smeltet plast sprøytes inn i former), ekstrudering (plast presses ut som lange profiler, for eksempel rør eller kabler), vakuumforming med mer. Du kan for eksempel jobbe ved en sprøytestøpemaskin som lager plastdeler. Din jobb er å fylle på plastgranulat (små plastkorn) i maskinen, stille inn temperaturen så plasten smelter riktig, og montere formen som plasten sprøytes inn i. Når maskinen går, passer du på at hver del som kommer ut er feilfri – ingen sprekker eller deformasjoner. Du justerer maskinen hvis noe må fininnstilles. Av og til bytter du ut formen for å produsere et annet produkt. Plastfaget handler også om å kjenne ulike plasttyper (PVC, PET, PE osv.) og hva de tåler. Du er litt mekaniker også: renser dyser, smører bevegelige deler og fikser småfeil på maskinene. Ofte jobber du skift fordi maskinene kan gå døgnet rundt i masseproduksjon.
Hvor kan du jobbe?
Plastfagoperatører jobber i plastindustrien, og Norge har mange bedrifter i denne bransjen. Du kan jobbe i fabrikker som lager rør og slanger til byggenæringen, hos bedrifter som støper emballasje (for eksempel plastflasker, korker), eller produsenter av båt- og sportsutstyr i plast. Det finnes også plastproduksjon i møbel- og interiørindustrien (tenk designstoler i plast). Noen plastoperatører spesialiserer seg på resirkulering – smelter om brukt plast til nye råvarer. Internasjonalt er plastindustrien enorm, så med denne kompetansen kan du også søke jobb i utlandet. Med mer fokus på gjenbruk og nye bioplast-materialer, er plastfaget i stadig utvikling.