Platearbeider

Platearbeider

Når store skip, broer eller oljeplattformer skal bygges, trengs det platearbeidere til å forme og sette sammen tykke stålplater. Hvis du liker sveising og digre prosjekter, er platearbeiderfaget noe for deg.

Hva gjør du?

Platearbeideren er en slags byggmester i stål. Du jobber med store plater og bjelker av metall, og setter dem sammen til større konstruksjoner. Én dag kan du være med å bygge skroget til et skip ved å sveise sammen stålplater på en verftshall. En annen dag kutter du til stålplater med en plasmaskjærer etter en mal for å lage deler av en bro. Du bruker skjærebrennere, plasmaskjærere eller store platesakser for å kutte metall, og sveiseapparat for å feste platene sammen etter tegningene. Ofte lager du seksjoner – store moduler – som senere heises på plass som puslespillbiter i en større konstruksjon. Du må være nøye med mål og vinkler; derfor måler du og bruker jigger (fiksturer) for å holde ting på plass mens du sveiser. Platearbeid kan også innebære å bøye plater (for eksempel rulle en buet form til et skipskrog) og montere forsterkningsribber. Det er fysisk tungt arbeid, med gnister som fyker og høy lyd fra stål mot stål. Men det du lager er svært håndfast og ofte imponerende stort.

Hvor kan du jobbe?

Platearbeidere er svært etterspurt i verftsindustrien, for eksempel på skipsverft eller offshore-verft der det bygges plattformdeler. Du kan også jobbe i stålbyggerfirmaer som lager store konstruksjoner til bygg og anlegg (haller, broer). Noen platearbeidere jobber i verksteder som lager litt mindre ting, som store tanker, rørdeler eller maskinkonstruksjoner. Overalt hvor tungt stål settes sammen, finner du dette yrket. Norsk industri – spesielt langs kysten – har mange slike arbeidsplasser, og med fagbrevet kan du også delta på store prosjekter i utlandet. Platearbeider er et fundamentalt fag i all metallbygging.