Verktøymaker

Verktøymaker

Har du tenkt på hvordan plastleker får fasongen sin, eller hvordan man stanser ut tusenvis av identiske metallbiter? Verktøymakeren lager formene og verktøyene som maskiner bruker for å produsere varer. Dette er et avansert håndverksfag for den som liker presisjon.

Hva gjør du?

En verktøymaker lager spesialverktøy til industrimaskiner, for eksempel støpeformer for plast, presser til metall eller stanseverktøy. Tenk deg at en fabrikk skal lage en ny LEGO-kloss: da trenger de en stålform med hulrom i akkurat den fasongen, der smeltet plast skal sprøytes inn. Som verktøymaker freser og filer du ut slike hulrom i en stålkloss med ekstrem presisjon. Du bruker freser, dreiebenker og slipemaskiner, ofte CNC-styrte, men du gjør også finpuss for hånd. Du herder stål i ovner for å gjøre verktøyet hardt så det tåler tusenvis av bruk. I tillegg lager verktøymakere ting som stansematriser – en slags avansert “kakeform” i metall som kan stanse ut deler fra en metallplate når den presses. Du jobber ut fra konstruksjonstegninger eller 3D-modeller. Arbeidet er svært nøyaktig: en liten feil kan gjøre at alle produktene som lages med verktøyet blir feil. Derfor tester du ofte verktøyet på en prøve og justerer til alt er perfekt. Yrket blander tradisjonelt håndverk (føle med hendene, polere speilblankt) med høyteknologi (CNC-maskiner, gnistmaskiner for å erodere metall).

Hvor kan du jobbe?

Verktøymakere jobber i spesialverksteder, ofte kalt verktøyverksteder eller mold-shops. Disse kan være selvstendige firmaer som leverer verktøy til ulike produsenter (for eksempel en plastfabrikk sender designen til et verktøyverksted som lager formen de skal bruke). Enkelte store produsenter, særlig innen plast- og metallvareindustrien, har egne verktøymakere for løpende vedlikehold og produksjon av verktøy. Utenfor Norge – i land med stor bilindustri for eksempel – er verktøymaker et stort felt med mange jobber, så det finnes muligheter i utlandet også. I Norge er det et smalere fag, men svært viktig: nesten alle ting rundt oss som er masseprodusert, kommer fra en form eller et verktøy som noen har laget. Det kan bli deg.